Viac ako  4 000  receptov

"Apple pie" alebo jablkový koláč

nahoru
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Ostatné - Rezy s ovocím, bublaniny

Suroviny:

Na cesto:
400g hladkej múky
250g tuhého masla – nakájať na väčšie kocky
štipka soli
cca 150ml studenej vody (mne stačilo tentoraz 130ml)

Na “polevu”:
½ šálky hnedého cukru
½ šáky bieleho kryštálového cukru
50g masla
¼ šálky vody
½ ČL mletej škorice
štipka soli
5-7 jabĺk – olúpať a nakrájať na plátky

Postup

Najskôr si pripravíme cesto – do hlbšej misy si dáme múku so štipkou soli a pridáme kocky masla. Teraz prídu na rad vaše ruky a musíte s nimi pracovať rýchlo – prstami vtierajte maslo na múky, kým sa zmes nepodobá na strúhanku. Ide hlavne o to, aby cesto nebolo teplé a aby sa maslo nezačalo roztápať. Následne pridávame studenú vodu, ale nie všetku naraz, ale postupne ju prilievame a primiesujeme do cesta – mne stačilo 130ml. Stále sa snažte pracovať rýchlo. Keď má cesto peknú konzistenciu a drží pokope, zabaľte ho do fólie alebo do mikroténového sáčku a dajte do chladničky na 20-30 minút.
Pokiaľ cesto chladne uvaríme si polevu – oba cukre, maslo, vodu, škoricu a soľ spolu privedieme do varu a keď začne bublať, odstavíme a odložíme bokom. Teraz si očistite a olúpte jablká. Vyberte s nich jadrovníky a nakrájajte na plátky (resp. mesiačiky). Ochutnajte ich a ak sú sladké pokvapkajte citrónovou šťavou (poleva je totižto dosť sladká a koláč by bol potom sladký až moc).
Ak sa cesto už dostatočne schladilo, vyberte ho von a rozdeľte – 1/3 nechajte bokom a zvyšné 2/3 rozvaľkajte do veľkého kruhu. Dajte na spodok formy (najlepšia je kruhová). Cesto má byť nielen na spodku ale aj po bokoch formy. Ak cesto pretŕča cez formu, tak ho orežte. Teraz prídu na rad jablká – jednoducho ich vysypte na cesto a trošku postláčajte dolu. Zo zvyšného cesta vyvaľkajte opať kruh – ale menší – priemerom ako vrch koláča. Narežte na hrubšie pásy a poukladajte na jablká. Môžete ich poprepletať. Na bokoch koláča pásy stlačením spojte so spodným cestom. Polejte polevou – snažte sa poliať každý kúsok cesta aj jabĺk. Takto pripravený koláč dajte do vopred vyhriatej rúry. Najskôr na 210ºC – na 15 minút a potom znížte teplotu na 170ºC a pečte ďalších 35-40 minút.

Koláč sa má podávať až keď je vychladnutý. Ide hlavne o to, že k jablkám sa nepridával žiadny škrob ani múka a jediné, čo náplň bude držať pohromade je jablkovo-karamelová šťava, ktorá vznikne pri pečení. My sme sa ale nemohli dočkať výsledného produktu a koláč sme podávali ešte trochu teplý. Vôbec sa ale príliš neroztekal.

Poznámka

Tip: Ak si chcete trošku ušetriť prácu: cesto môžete pripraviť aj v mixéri – rozmixujte múku, soľ a studené maslo a keď má zmes konzistenciu strúhanky pomaly prilievajte vodu a mixujte, až kým nie sú ingrediencie pekne spojené.
www.gurman.estranky.sk

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu ""Apple pie" alebo jablkový koláč"

autor: Danka (neregistrovaný/á)
vložené: 22. 10. 2012 21:11:02  nahlásiť  reagovať
 

Kolacik sa chladi, robila som presne podla receptu, ale zda sa mi zatial vo vnutri tekuty, dufam, ze to do rana trochu prituhne, inak neviem :)

autor: gurmanka
vložené: 05. 06. 2012 18:52:53  nahlásiť  reagovať
 

smajlik veru nie som Arrakia123... Tento recept je moj a uz som kontaktovala admina na varecha.sk!!! smajlik DAKUJEM za infosmajlik

autor: vybusna
vložené: 31. 05. 2012 17:40:58  nahlásiť  reagovať
 

gurmanka ty si Arrakia123 ?:
ocividne nie je a ta dama si tie fotky jednoducho odtialto ukradla...

autor: gurmanka ty si Arrakia123 ? (neregistrovaný/á)
vložené: 31. 05. 2012 11:14:51  nahlásiť  reagovať
 

tá fotka v tomto recepte sa nápadne podobá na tvoju
http://varecha.pravda.sk/recepty/apple-pie-alebo-j...

vložené: 28. 11. 2011 04:10:07  nahlásiť  reagovať
 

tak toto vyzerá byť čistá bomba! už aj sa do toho púšťam - dám vám vedieť ako sa podaril

http://www.myprivateboutique.sk

autor: Julia (neregistrovaný/á)
vložené: 30. 10. 2011 12:42:30  nahlásiť  reagovať
 

chutovo vynikajucismajlik, pri peceni cely byt vonal skoricou, vsetkych som prilakala, len mi ta karamelova poleva pri peceni trochu vybublala z formy do rury, no nic nabuduce jej urobim menej, dakujem za super receptsmajlik

autor: Daniela Zaskalanova (neregistrovaný/á)
vložené: 25. 05. 2011 23:23:46  nahlásiť  reagovať
 

tento kolac som jedla v usa .tam ho podavaju a kopkou citronovej zmrzliny a hned za horuca.je to velmi chutne.vyskusajte.a je to aj nieco nove.

autor: gurmanka
vložené: 26. 04. 2011 11:20:37  nahlásiť  reagovať
 

Dakujem!! A hlavne bol aj veeelmi chutny!smajlik

vložené: 23. 04. 2011 15:58:08  nahlásiť  reagovať
 

Nádherný!!smajliksmajlik

autor: Yanah
vložené: 21. 04. 2011 06:13:46  nahlásiť  reagovať
 

+smajlik krásne sa ti vydaril ...

autor: Silvia K.
vložené: 19. 04. 2011 14:04:54  nahlásiť  reagovať
 

Bez toho mixéra to je aj dosť namáhavé však?smajlikNajradšej mám také koláče 1-2-3 a hotovosmajlik,ale tento vyzerá krásnesmajliksmajlik +1smajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel tři a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz