Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Ostatné - Rezy s ovocím, bublaniny |
Na cesto:
400g hladkej múky
250g tuhého masla – nakájať na väčšie kocky
štipka soli
cca 150ml studenej vody (mne stačilo tentoraz 130ml)
Na “polevu”:
½ šálky hnedého cukru
½ šáky bieleho kryštálového cukru
50g masla
¼ šálky vody
½ ČL mletej škorice
štipka soli
5-7 jabĺk – olúpať a nakrájať na plátky
Najskôr si pripravíme cesto – do hlbšej misy si dáme múku so štipkou soli a pridáme kocky masla. Teraz prídu na rad vaše ruky a musíte s nimi pracovať rýchlo – prstami vtierajte maslo na múky, kým sa zmes nepodobá na strúhanku. Ide hlavne o to, aby cesto nebolo teplé a aby sa maslo nezačalo roztápať. Následne pridávame studenú vodu, ale nie všetku naraz, ale postupne ju prilievame a primiesujeme do cesta – mne stačilo 130ml. Stále sa snažte pracovať rýchlo. Keď má cesto peknú konzistenciu a drží pokope, zabaľte ho do fólie alebo do mikroténového sáčku a dajte do chladničky na 20-30 minút.
Pokiaľ cesto chladne uvaríme si polevu – oba cukre, maslo, vodu, škoricu a soľ spolu privedieme do varu a keď začne bublať, odstavíme a odložíme bokom. Teraz si očistite a olúpte jablká. Vyberte s nich jadrovníky a nakrájajte na plátky (resp. mesiačiky). Ochutnajte ich a ak sú sladké pokvapkajte citrónovou šťavou (poleva je totižto dosť sladká a koláč by bol potom sladký až moc).
Ak sa cesto už dostatočne schladilo, vyberte ho von a rozdeľte – 1/3 nechajte bokom a zvyšné 2/3 rozvaľkajte do veľkého kruhu. Dajte na spodok formy (najlepšia je kruhová). Cesto má byť nielen na spodku ale aj po bokoch formy. Ak cesto pretŕča cez formu, tak ho orežte. Teraz prídu na rad jablká – jednoducho ich vysypte na cesto a trošku postláčajte dolu. Zo zvyšného cesta vyvaľkajte opať kruh – ale menší – priemerom ako vrch koláča. Narežte na hrubšie pásy a poukladajte na jablká. Môžete ich poprepletať. Na bokoch koláča pásy stlačením spojte so spodným cestom. Polejte polevou – snažte sa poliať každý kúsok cesta aj jabĺk. Takto pripravený koláč dajte do vopred vyhriatej rúry. Najskôr na 210ºC – na 15 minút a potom znížte teplotu na 170ºC a pečte ďalších 35-40 minút.
Koláč sa má podávať až keď je vychladnutý. Ide hlavne o to, že k jablkám sa nepridával žiadny škrob ani múka a jediné, čo náplň bude držať pohromade je jablkovo-karamelová šťava, ktorá vznikne pri pečení. My sme sa ale nemohli dočkať výsledného produktu a koláč sme podávali ešte trochu teplý. Vôbec sa ale príliš neroztekal.
Tip: Ak si chcete trošku ušetriť prácu: cesto môžete pripraviť aj v mixéri – rozmixujte múku, soľ a studené maslo a keď má zmes konzistenciu strúhanky pomaly prilievajte vodu a mixujte, až kým nie sú ingrediencie pekne spojené.
www.gurman.estranky.sk
Autor: gurmanka | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Kolacik sa chladi, robila som presne podla receptu, ale zda sa mi zatial vo vnutri tekuty, dufam, ze to do rana trochu prituhne, inak neviem :)
veru nie som Arrakia123... Tento recept je moj a uz som kontaktovala admina na varecha.sk!!! DAKUJEM za info
gurmanka ty si Arrakia123 ?:
ocividne nie je a ta dama si tie fotky jednoducho odtialto ukradla...
tá fotka v tomto recepte sa nápadne podobá na tvoju
http://varecha.pravda.sk/recepty/apple-pie-alebo-j...
tak toto vyzerá byť čistá bomba! už aj sa do toho púšťam - dám vám vedieť ako sa podaril
http://www.myprivateboutique.sk
chutovo vynikajuci, pri peceni cely byt vonal skoricou, vsetkych som prilakala, len mi ta karamelova poleva pri peceni trochu vybublala z formy do rury, no nic nabuduce jej urobim menej, dakujem za super recept
tento kolac som jedla v usa .tam ho podavaju a kopkou citronovej zmrzliny a hned za horuca.je to velmi chutne.vyskusajte.a je to aj nieco nove.
Dakujem!! A hlavne bol aj veeelmi chutny!
Nádherný!!
+ krásne sa ti vydaril ...
Bez toho mixéra to je aj dosť namáhavé však?Najradšej mám také koláče 1-2-3 a hotovo,ale tento vyzerá krásne +1